'Geen stoornis verdachte doodsteken hulpverlener'

Harry

De 23-jarige man die op 15 juni 2009 een hulpverlener van stichting Spirit doodstak in Amsterdam, heeft geen psychische stoornis. Dat kan althans niet met zekerheid worden vastgesteld door deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC), die vrijdag gehoord werden in het hoger beroep in de zaak.

Het Openbaar Ministerie wil dat Rex van P. tbs krijgt. Op 21 juni werd Van P. veroordeeld tot zestien jaar cel. Er was achttien jaar en tbs geëist.

Omdat de verdachte niet meewerkte aan het onderzoek in het PBC, moesten de psycholoog en psychiater zich baseren op observaties, getuigenverklaringen en rapportages. Op grond daarvan kunnen zij niet met zekerheid zeggen of de 23-jarige lijdt aan een stoornis. Wel vertoont hij impulsief, agressief gedrag dat zou kunnen wijzen op een persoonlijkheidsstoornis.

Van P. woonde sinds 18 mei 2009 bij stichting Spirit, een opvanghuis voor dakloze jongeren aan de Weesperzijde in Amsterdam. De samenwerking met zijn begeleidster verliep niet goed en op 15 juni kwam het tot een confrontatie. Van P. verwondde met een mes twee hulpverleensters ernstig, een derde overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De verdachte beriep zich gedurende de gehele zitting op zijn zwijgrecht, tot zichtbare irritatie van de rechter van het hof. "Het is een gemiste kans als u niets zegt". Ook noemde hij het stilzwijgen 'onbevredigend voor de nabestaanden', die samen met (ex-)hulpverleners van de stichting en belangstellenden aanwezig waren bij de zitting.

De zitting gaat 's middags verder. Tijdens het vervolg zullen de twee hulpverleners die bij de steekpartij ernstig gewond raakten een slachtofferverklaring afleggen.