Geestelijk vader van Molletje overleden

dekatophetspek

De Tsjechische animator Zdeněk Miler is op 90-jarige leeftijd overleden. Miler was het meest bekend van zijn creatie Krtek oftewel Molletje. Het is onbekend waaraan de artiest is overleden.

Miler bedacht het figuurtje Krtek voor één filmpje in de jaren vijftig maar maakte uiteindelijk meer dan 50 afleveringen van de serie rondom de lotgevallen van het lachende molletje. In 1956 wint hij zelf een Zilveren Leeuw met Jak krtek ke kalhotkám přišel (How the mole got his trousers).


How the mole got his trousers.

Zdeněk Miler wordt geboren op 21 februari 1921 in Kladno, Tsjecho-Slowakije. Gedurende de overheersing van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog raakt Miler gedesinteresseerd in het maken van tekenfilms. Na de oorlog gaat hij dan ook werken bij de animatiebedrijf Bratři v triku. Gedurende zijn leven maakt Miler zo'n 70 films waarvan in 50 de kleine mol Krtek de hoofdrol speelt. Krtek was in 2002 voor het laatst te zien in Krtek a zabka. De avonturen van Krtek waren in meer dan 80 landen te zien.

Kretk was dit jaar zelfs in de ruimte te vinden toen de Amerikaanse astronaut Andrew Feustel hem meenam aan boord van de Space Shuttle Endeavour. Bij terugkomst op aarde kreeg Miler zelfs één van de ruimtemollen aangeboden. Miler gaf daar bij aan dat een droom in vervulling was gegaan.


Miler krijgt de ruimtemol van astronaut Feustel (vanaf 0.48 min)