ING vermoedde al dat tien miljard onvoldoende was

Harry

Toen ING van de staat een kapitaalinjectie van tien miljard euro kreeg, bestond al het vermoeden dat dit onvoldoende zou zijn. De zorgen over de zogeheten Alt-A hypotheken die de bank in de portefeuille had waren ook na de staatssteun niet voorbij. Dat zei ING-topman Jan Hommen donderdag tegenover de commissie-De Wit.

ING ontving in oktober 2008 een kapitaalinjectie van tien miljard euro omdat de bank in acute geldproblemen was gekomen. Hommen hoopte dat dit ook genoeg zou zijn om de problemen met de Alt-A portefeuille te verhelpen, maar hield zorgen.

Het ministerie van Financiën dacht wel dat de kapitaalinjectie genoeg zou zijn om ING uit de brand te helpen. Volgens plaatsvervangend thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Bernard ter Haar, die donderdagmiddag ook verhoord werd, wilde minister Wouter Bos (PvdA) de bank alleen helpen met de liquiditeitsproblemen. Bos voelde er niets voor om de Alt-A hypotheken over te nemen. Hij stelde niet als eis dat de tien miljard euro staatssteun, die hoger was dan waar ING om gevraagd had, gebruikt werd om de problemen met de rommelhypotheken op te lossen.

Een maand later bleek dat de problemen met de risicovolle hypotheken niet voorbij waren en zocht ING weer contact met De Nederlandsche Bank. In december onderzocht ING tevergeefs de mogelijkheden om het bedrijfsonderdeel waar de Amerikaanse hypotheken in zaten af te stoten. Begin 2009 stelde de staat zich alsnog garant voor de Alt-A portefeuille.

De Europese Commissie tikte Nederland in september 2009 op de vingers vanwege de garantstelling. Deze werd beschouwd als verkapte staatssteun. Hommen was 'onaangenaam verrast' door dit oordeel van eurocommissaris Neelie Kroes. De extra betaling die de bank verplicht werd te doen noemde Hommen woensdag een 'aanvullende straf'. Ook Ter Haar had niet verwacht dat Kroes, die toen ging over de Europese mededingingsregels, zo streng zou optreden, zo zei hij donderdag.

Hommen vindt dat de staat een 'hele goede deal' heeft gemaakt. "Alle berekeningen wijzen erop dat de staat er goed uit gaat springen", zei hij. Van de kapitaalinjectie van tien miljard euro is al negen miljard terugbetaald, volgend jaar volgt wordt de overige miljard euro plus twee miljard rente terugbetaald. Op de garantstelling maakt de staat naar verwachting een miljard euro winst, zei ING-bestuurder Dick Harry maandag tegenover de enquêtecommissie.

De toenmalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse verklaarde woensdag dat er in februari 2009 bij het ministerie plannen klaarlagen om ING te nationaliseren. Hommen zei donderdag dat hij hier niet van op de hoogte was. Wel vroeg hij aan premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Financiën Bos om het woord nationalisatie niet te gebruiken, omdat dit de aandelenkoers negatief zou beïnvloeden.


ING vermoedde al dat tien miljard onvoldoende was (Foto: Novum)