Heineken-ontvoerders verliezen kort geding om film

Redactie

Heinenken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben hun rechtszaak tegen filmproducent IDTV verloren. De Heineken Ontvoering met Rutger Hauer als bierbrouwer kan ongewijzigd in de bioscopen blijven draaien. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag.

Volgens Boellaard en Meijer toont De Heineken Ontvoering een verkeerd beeld van de ontvoering van de biermagnaat in 1983. Zo gebruiken de ontvoerders in de film vuurwapens, maar die hebben de ontvoerders naar eigen zeggen in werkelijkheid nooit ter hand genomen.

De twee Heineken-ontvoerders worden in de film met naam en toenaam genoemd. Ze eisten dat in een disclaimer voorafgaand aan de vertoning duidelijk zou worden gemaakt welke scènes fictief zijn. Volgens de advocaat van IDTV is dat onmogelijk, omdat het dan een disclamer van 'een halve kilometer' zou worden.

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor in oktober ook een kort geding tegen IDTV. Ook hij vreesde dat de film een verkeerd beeld zou geven van de ontvoering. Hij eiste rigoureuze aanpassingen van de film, waardoor een vertoning in de bioscoop niet door zou kunnen gaan, maar kreeg ongelijk. Heineken-ontvoerder Martin Erkamps en de weduwe van ontvoerder Cor van Hout schreven kritische brieven aan IDTV, maar hebben nog geen juridische stappen ondernomen.


Heineken-ontvoerders verliezen kort geding om film (Foto: Novum)