Hof wil Sietske H. laten onderzoeken

Redactie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag nog geen uitspraak gedaan in de zaak rond de babymoorden in het Friese Nij Beets. Het hof wil toch nog laten onderzoeken of er meer duidelijkheid te krijgen is over de geestelijke gesteldheid van Sietske H., de 27-jarige tandartsassistente die tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven bracht.

Omdat H. heeft geweigerd mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft het hof geen goed beeld van haar gekregen. Een klinisch psycholoog van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht gaat het hof nu uitleg geven over de wijze waarop onderzoek kan worden gedaan naar de psychische en lichamelijke toestand van Sietske H. voor en ten tijde van de geboortes van de baby's.

Zicht op de gesteldheid van de verdachte is voor rechters altijd van belang, en zeker in dit geval, zegt het hof. "De verwijten die de verdachte worden gemaakt betreffen immers gedrag dat een uitzonderlijk beroep doet op het voorstellingsvermogen en dat heel veel vragen oproept", vervolgt het hof.

De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek. Sietske H. heeft tussen 2003 en 2005 vier baby's ter wereld gebracht. Ze hield de zwangerschappen verborgen voor haar omgeving.

Justitie verwijt haar dat ze alle vier baby's door verstikking om het leven heeft gebracht. De babylijkjes stopte ze in koffers en verborg ze bij haar ouders op zolder. Begin augustus 2010 kwam de zaak aan het rollen toen de werkgever van H. argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

Het OM eiste twee weken geleden twaalf jaar cel. Dat is de straf die H. in mei door de rechtbank kreeg opgelegd, voor kinderdoodslag en drie keer kindermoord. H. is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.