PBL: hogere maximumsnelheid gunstig voor schatkist

Redactie

De verhoging van de maximumsnelheid op zestig procent van de snelwegen naar 130 kilometer per uur levert de staatskas een flink bedrag op aan extra accijns. Een woordvoerder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bevestigt donderdag berichtgeving daarover in het AD.

Doordat automobilisten harder rijden verbruiken ze meer brandstof. Het PBL schat dat daardoor elk jaar vijftig tot honderd miljoen euro extra aan accijns binnenkomt.

Het planbureau heeft de berekening gebaseerd op de voorspelling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat de snelheidsverhoging leidt tot 0,4 miljoen ton meer CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan ongeveer zestig miljoen liter extra benzineverkoop en vijftig miljoen liter extra diesel. Van een literprijs benzine gaat ongeveer zestig procent naar de schatkist. Bij diesel is dat een kleine vijftig procent.

De exacte hoeveelheid brandstof die extra wordt verbruikt door de plannen van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is volgens het PBL niet te berekenen, omdat dat afhankelijk is van rijgedrag en het aantal zuinige auto's op de weg.


PBL: hogere maximumsnelheid gunstig voor schatkist (Foto: Novum)