Volleyballers niet naar Spelen na nederlaag

André

De Nederlandse volleyballers gaan niet naar de Olympische Spelen. De mannen van bondscoach Edwin Benne verloren tijdens het olympisch prekwalificatietoernooi in Osijek met 3-2 van gastland Kroatië. Oranje gaf een 2-0 voorsprong in sets uit handen. Eerder verloor Nederland al met 3-1 van Finland.

Nederland won de eerste twee set betrekkelijk eenvoudig met 24-18 en 25-19. Ook in het derde bedrijf leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de slotfase nam Kroatië de regie over en bleef dankzij een 21-25 in leven.

De vierde set ontwikkelde zich vervolgens tot een thriller. Kroatië nam een grote voorsprong, maar Oranje kwam op 20-20 langszij. Nederland liet vervolgens vier matchpunten liggen en Kroatië liet zes setpunten onbenut voordat het thuisland op de zevende kans alsnog toesloeg: 33-35.

In de slotset raakte Oranje, dat zich ook in de twee sets daarvoor al opwond over beslissingen van de scheidsrechter, afgeleid en keek plots tegen een 7-12 achterstand aan. Het gat werd tot 12-13 gedicht, maar verder lieten de Kroaten het niet meer komen. Op hun eerste matchpunt sloegen ze toe.

Nederland had het prekwalificatietoernooi moeten winnen om zicht te houden op Londen. Dan had de ploeg zich geplaatst voor het kwalificatietoernooi in mei volgend jaar, waar een ticket te vergeven is.