Parijs en Berlijn willen EU-verdragen aanpassen

Redactie

Frankrijk en Duitsland presenteren de komende dagen voorstellen om de verdragen van de Europese Unie te veranderen en het bestuur van de eurozone te verbeteren. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag in Straatsburg gezegd.

Sarkozy sprak donderdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Mario Monti. Volgens de president zijn alledrie de leiders toegewijd aan het redden van de euro.

Frankrijk was altijd terughoudend wanneer het onderwerp van Europees bestuur op tafel kwam, maar Sarkozy liet weten snel met 'voorstellen voor aanpassing van verdragen' te komen. Aan wat voor voorstellen gedacht moet worden, zei hij niet, maar ze zouden gereed moeten zijn wanneer EU-leiders op 9 december weer bijeenkomen.

De aanpassing van de verdragen moet duidelijk maken dat er stappen genomen moeten worden richting een fiscale unie, omdat beleid beter afgestemd moet worden om de euro stabiel te houden, zei Merkel. "We willen de euro, we willen een sterke, stabiele euro (...) we zullen alles doen om (de euro, red.) te verdedigen."

De voorgestelde veranderingen zullen de Europese Centrale Bank ongemoeid laten, beloofde de bondskanselier. Deze is verantwoordelijk voor monetair, en niet voor fiscaal, beleid, zei ze.