Aanhoudende schermutselingen op Tahrir-plein

Redactie

Jonge Egyptische activisten hebben maandag op het Tahrir-plein in Caïro de hele dag slag geleverd met de oproerpolitie die hen met traangas probeerde te verdrijven. De nacht ervoor was het geweld na een grootscheepse, maar mislukte charge van de politie geëscaleerd. Het dodencijfer van het geweld dat zaterdagavond begon liep daardoor op naar ten minste 24, terwijl honderden mensen gewond raakten.

De uitbarsting van geweld komt amper een week voor het begin van de eerste parlementsverkiezingen na de val van president Hosni Mubarak in februari. Dat zou aanleiding moeten geven tot vreugde en enthousiasme, maar in plaats daarvan heerst er groeiende frustratie over de opstelling van het leger. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten nam de macht van Mubarak over, maar in plaats van ruimte te maken voor een burgerbestuur treedt het leger steeds meer op dezelfde autocratische wijze op als Mubarak.

Het leger zegt de macht pas te zullen overdragen na de presidentsverkiezingen, eind 2012 of begin 2013. De betogers willen onmiddellijke invoering van een burgerbestuur.

In een kennelijke poging de gemoederen te bedaren kondigde de militaire raad maandag een wet aan die iedereen die wegens corruptie is veroordeeld uitsluit van een gekozen ambt of overheidsfunctie. Het plan gaat veel Egyptenaren, die willen dat alle leden van de vroegere partij van Mubarak worden uitgesloten, niet ver genoeg.

Ondertussen kondigde de regering maandag aan op zoek te zijn naar een vervanger voor minister van cultuur Emad Abu Ghazi, die volgens het staatspersbureau MENA zondag uit protest tegen de reactie van het kabinet op de gevechten op het Tahrir-plein is afgetreden.

Behalve in Caïro braken in het weekeinde ook in Suez, El-Arish, Alexandrië en Assiut onlusten uit.


Aanhoudende schermutselingen op Tahrir-plein (Foto: Novum)