Amsterdams VVD-raadslid Van Dalen stapt op

Harry

Het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Frank van Dalen stapt op. Hij raakte in opspraak nadat vorige week bekend was geworden dat hij een illegaal hotel runt. De Amsterdamse tak van de VVD meldt maandagavond het besluit van Van Dalen te respecteren.

Tegenover de Amsterdamse zender AT5 laat Van Dalen weten dat hij zijn partij geen verdere schade wil berokkenen vanwege het 'ernstige zakelijke conflict' dat hij heeft met stadsdeel Centrum. De 42-jarige Van Dalen, die van 2005 tot 2008 voorzitter was van COC Nederland, is eigenaar van een complex aan de Prins Hendrikkade, waarin al een jaar zonder vergunning een hotel wordt uitgebaat. Onder meer de brandveiligheid zou niet zijn gegarandeerd.

De VVD'er liet vorige week weten niets met de exploitatie te maken te hebben, maar gaf maandag wel toe dat hij 'ruimhartiger had moeten communiceren' over de kwestie. Van Dalen benadrukt dat hij zijn positie als raadslid nooit heeft gebruikt 'voor welk persoonlijk belang dan ooit'. "Ik kan mezelf in de spiegel aankijken."

De VVD Amsterdam stelt te beseffen dat Van Dalen een moeilijk besluit heeft genomen. "Wij hopen dat deze stap hem de ruimte geeft zo spoedig mogelijk zijn zakelijke problemen tot een goede oplossing te brengen."