Cultuurkaart krijgt bijval Tweede Kamer

Redactie

De Cultuurkaart moet blijven bestaan. Dat wil een meerderheid in het parlement, werd maandag duidelijk tijdens de bespreking van de cultuurbegroting van volgend jaar. Hoe dit moet worden gefinancierd, is nog onduidelijk.

In de bezuinigingsplannen van het kabinet wordt de kaart, waarmee jongeren in het voortgezet onderwijs gratis of met korting naar theaters of musea kunnen, vanaf volgend schooljaar niet meer bekostigd. Vorige week liet stichting CJP weten op zoek te gaan naar privaat geld.

Vorig jaar woedde in de Tweede Kamer een discussie over de Cultuurkaart. Ook toen wilde een groot deel van de Tweede Kamer de kaart behouden. Deze zomer kondigde Zijlstra dan toch het einde van de overheidsbijdrage aan de cultuurkaart aan. In juni bleek dat een kwart van de scholen de cultuurkaart niet kan compenseren.

Op de Cultuurkaart staat een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen kunnen besteden aan culturele activiteiten. Bijna alle scholieren en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de pas, die het rijk 15,5 miljoen euro per jaar kost.

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) steunt een voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van btw-vrijstelling voor jongeren bij concerten en theatervoorstellingen. Zolang die voor educatieve doeleinden worden bezocht, zou een btw-vrijstelling moeten gelden.