Pleidooi voor praktijkdeel CITO-toets

Redactie

De CITO-toets moet een praktijkgedeelte krijgen, zodat niet alleen kennis maar ook praktische vaardigheden worden getoetst. Dat is een van de maatregelen die het tekort aan technisch personeel tegen moet gaan. Werkgevers en onderwijsinstellingen stellen dit voor in een manifest.

In de strijd tegen het tekort aan lager technisch personeel willen VNO-NCW, MKB Nederland en vertegenwoordiger van de beroepsopleidende vmbo-programma's SPV de prikkel wegnemen dat een leerling die naar een hoge opleiding gaat beter is voor het budget van een school dan kinderen die kiezen voor een praktische opleiding. Een CITO-toets met praktijkgedeelte moet hieraan bijdragen.

De organisaties pleiten ook voor een betere voorlichting over techniekopleidingen. Die kampen vaak met een slecht imago, terwijl ze meestal een garantie zijn voor een 'goede boterham'. Scholen en ouders weten dat vaak niet.

De werkgevers en opleidingsinstellingen willen daarnaast dat de overheid zich inzet voor meer goede docenten, het behoud van techniekopleidingen en meer ruimte voor de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven.

Eerder maandag maakten de drie organisaties al bekend dat ze in 2014 een tekort van ruim 38 duizend technische vmbo'ers verwachten. Aan mbo-opgeleide techneuten is dan een tekort van ruim 23 duizend ontstaan, stellen de organisaties.

Oorzaak is volgens de organisaties aan de ene kant de toenemende vraag vanuit bedrijven. Aan de andere kant vergrijst het huidige personeel, terwijl de leerlingenaantallen op technische vmbo-opleidingen inzakken. Sinds 2004 is het aantal met dertig procent teruggelopen, waardoor enkele opleidingen met sluiting worden bedreigd.

MKB-voorzitter Hans Biesheuvel overhandigt het manifest dinsdag namens de drie organisaties aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs.