Langdurige mist komt door luchtblokkade

Redactie

Mist is voor de herfst niet bijzonder, maar dat het al bijna een week aanhoudt zoals nu wel. Dat komt door een zogenoemde luchtdrukblokkade. Daardoor verandert het weer nauwelijks, legt een woordvoerder van Weeronline uit.

Met de herfst worden de dagen korter en de lucht vochtiger. De zon krijgt dan minder tijd om de mist weg te branden, waardoor die blijft hangen. Normaal gaat de herfst gepaard met soms stevige windvlagen. Die waaien de mistflarden alsnog uit elkaar, maar nu is het vrijwel windstil.

Dat komt door een hogedrukgebied boven Oost-Europa, waardoor er nauwelijks verschuivingen zijn. "Eigenlijk hebben we nu te maken met een landklimaat in plaats van een zeeklimaat", zegt de woordvoerder. "Bij een landklimaat zie je veel vaker dit soort hardnekkige mist."

"Ironisch genoeg was het geweldig geweest als we deze luchtdrukblokkade in de zomer hadden gehad. Dan was er nauwelijks regen geweest en hadden we een lange periode zon gehad", zegt de woordvoerder. In de zomer is de lucht namelijk minder vochtig omdat de zon dan meer tijd heeft alles te verdampen.

In het oosten, tegen de Duitse grens aan, en in Zuid-Limburg is nauwelijks sprake van mist. In de rest van het land is het pas op vierhonderd meter hoogte goed vertoeven. "Er is geen regen en de zon schijnt nog altijd. Maar je hebt wel een wolkenkrabber nodig om daar wat van te zien. Het is hetzelfde effect als wanneer je terugkomt van een vakantie in een warm land en boven een zonnig Nederland neerdaalt. Zodra je door de wolken gaat is het weer grijs."

De mist heeft ook zijn voordelen. Normaal gaat november gepaard met veel regen, maar daar is deze maand nauwelijks sprake van geweest. De verwachting is wel dat een lagedrukgebied vanaf donderdag terrein wint. Vrijdag kan het daarom weer gaan regenen.


Langdurige mist komt door luchtblokkade (Foto: Novum)