'Verhuizing Rijksacademie is kapitaalvernietiging'

Harry

Een verhuizing van de Rijksacademie van beeldende kunsten uit het huidige gebouw in Amsterdam komt neer op kapitaalvernietiging. Dat zegt de postacademische instelling maandag in reactie op uitlatingen van Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD). Hij oppert dat de academie naar een goedkopere locatie zou kunnen verhuizen.

Een verhuizing zou echter geen bezuiniging betekenen, maar een verschuiving van de kosten van een rijksgebouw 'van het ene naar het andere departement', zegt directeur Els van Odijk. Omdat het gaat om een rijksmonument, draait de staat op voor de kosten, stelt zij.

De voormalige Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat werd twintig jaar geleden gerenoveerd en aangepast aan de functies van de postacademische instelling. De huur van 1,9 miljoen euro per jaar wordt betaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorgestelde verhuizing brengt volgens Van Odijk financieel weinig soelaas voor de staat, terwijl het voor de academie een verlies van 'reputatie en positie' zou betekenen. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wil vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro bezuinigen op cultuur.

De Rijksacademie richt zich op het ontwikkelen van toptalent in de internationale kunstwereld en biedt faciliteiten en expertise aan ongeveer 55 kunstenaars uit de hele wereld. Zij mogen er maximaal twee jaar werken aan de verdieping en verbreding van hun werk. Komend weekend kan het publiek hun jaarlijkse tentoonstelling komen bekijken.


'Verhuizing Rijksakademie is kapitaalvernietiging' (Foto: Novum)