Duitse fiscus stuurt ex-dwangarbeiders naheffing

Redactie

Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland als dwangarbeider te werk zijn gesteld hebben een naheffing van de Duitse belastingdienst gehad. Ze moeten nog belasting betalen over het karige pensioen dat ze opbouwden tijdens de dwangarbeid, vermeldt de in het Duits opgestelde brief. Dat schrijft het AD maandag.

Tijdens de oorlog werden een half miljoen Nederlanders gedwongen te werken in Duitsland. Een minderheid kreeg een klein loon en bouwde ook pensioen op. Over dat geld moet nu belasting worden betaald. Het is niet bekend hoeveel mensen nu een brief hebben gekregen.

De naheffing is het gevolg van een wijziging van de Duitse belastingwet. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) liet in september weten dat hij met Duitsland in overleg was. Het is niet bekend waarom voor de dwangarbeiders geen uitzondering is gemaakt.

De voormalige Vereniging van ex-dwangarbeiders reageert in de krant woedend. "Dit is de wereld op zijn kop. Zeker als je bedenkt dat anderen jaren hebben gevochten voor schadevergoedingen voor het leed dat hen is aangedaan", zegt een woordvoerder.

Ook in België hebben ex-dwangarbeiders een naheffing gehad. De Belgische minister van financiën Didier Reynders meldde zaterdag via Twitter dat zijn ministerie contact met Duitsland opneemt over 'deze ongelooflijke en choquerende eis'.