Woordvoerder Ahmadinejad krijgt celstraf

Harry

De perswoordvoerder van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, Ali Akbar Javanfekr, is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan het 'publiceren van materiaal dat tegen de islamitische normen ingaat', meldde staatspersbureau IRNA zaterdag.

Javanfekr had in een officiële publicatie geschreven dat het gebruik van het dragen van een chador door vrouwen, een gewaad dat het gehele lichaam op het gezicht na bedekt, niet oorspronkelijk Iraans is, maar geïmporteerd uit het buitenland. Deze stellingname werd door aartsconservatieve Iraanse geestelijken als beledigend beschouwd.

Enkele uren voor de veroordeling van Javanfekr legden de autoriteiten het hervormingsgezinde dagblad Etemaad een publicatieverbod van twee maanden op, omdat de krant hoge figuren binnen de regering zou hebben beledigd en 'leugens' zou hebben verspreid. De krant had een interview met Javanfekr gepubliceerd, waarin de perswoordvoerder kritiek uitte op conservatieve tegenstanders van Ahmadinejad.

Hoewel Ahmadinejad zelf ook tot het conservatieve kamp in Iran hoort, zijn hij en zijn bondgenoten onder vuur komen te liggen van politieke vijanden. In het conservatieve blok wordt, met het oog op parlementsverkiezingen volgend jaar en presidentsverkiezingen in 2013, een machtsstrijd geleverd.