Taylor wint Grand Slam of Darts 2011

Niels (DerMeister)

Phil Taylor heeft voor de vierde keer in zijn imponerende loopbaan de Grand Slam of Darts weten te winnen. De vijftienvoudig wereldkampioen, die van zijn 73 eerdere finales er maar liefst 68 wist te winnen, won in de eindstrijd met maar liefst 16-4 van de Schot Gary Anderson. Taylor neemt een bedrag van ruim 110.000 euro mee naar huis. Anderson verdiende 50.000 pond.

Anderson begon voortvarend aan de partij, aangezien hij zijn eerste leg met een knappe 140-finish wist uit te gooien. Ook in de derde leg noteerde de Schot, die Taylor tussendoor zijn eigen leg zag behouden, met een 128-finish een zeer hoge uitgooi. Het was echter Taylor die in de vijfde leg de eerste break van de partij noteerde. Daardoor ging The Power met een voorsprong van 3-2 de eerste pauze in.

Het was ook Taylor die na de pauze met een 180'er erg fel uit de startblokken kwam en vervolgens niet meer te stoppen was. Nadat hij zijn eigen leg behield, wist hij Anderson voor de tweede keer deze avond te breaken en daardoor op 2-5 kwam. Bij een stand van 2-6 deed hij dit voor de derde keer. Ook Anderson was onder de indruk van het spel van zijn opponent en glimlachte op het moment dat Taylor voor de derde keer een breakpunt benutte. Taylor, die tot de tiende leg een gemiddelde van maar liefst 113 gooide, behield vervolgens opnieuw zijn eigen leg en ging daardoor met een voorsprong van maar liefst 8-2 de tweede pauze in.


Phil Taylor oppermachtig in Grand Slam of Darts 2011 (Foto: Pro Shots)

Anderson wist na de tweede pauze zijn leg te behouden en wist voor het eerst in vijf legs weer een leg te winnen. De Schot kon de legs daarna wat meer partij bieden, maar bij een stand van 10-4 was het Taylor die opnieuw wist te breaken. Daar gingen wel zes missers van Anderson op de dubbels aan vooraf. Daardoor ging The Power met een stand van 11-4 de derde pauze in. Ook na deze pauze was het Taylor die bleef imponeren. Nadat hij zijn eigen leg behield, wist hij weer Anderson te breaken en daardoor op een enorme voorsprong van 13-4 te komen.

In de achttiende leg miste Anderson een pijl een zeldzame kans om te breaken, waarna Taylor vervolgens zijn eigen leg toch wist te behouden. De negentiende leg ging via bulls-eye opnieuw naar de onstuitbare Taylor, die daarmee de zoveelste break pakte en op 15-4 kwam. De Engelsman had slechts nog één leg nodig om de Grand Slam of Darts 2011 op zijn naam te schrijven. Dit wist hij een leg later voor elkaar te krijgen. Nadat hij zes matchdarts miste, was het in de op zijn zevende raak.