[Upd] Davids: "Racisme binnen RvC Ajax"

donroyco

Edgar Davids zegt in de raad van commissarissen van Ajax racistisch te zijn bejegend. Dat beweerde hij vandaag voor de camera van de NOS. De oud-voetballer ging verder niet op zijn beschuldiging in. Hij stelde wel dat hij het oneerlijk vond dat Cruijff hem achterbaks noemde. "Mensen die me kennen weten dat ik recht door zee ben."

Davids werd door Cruijff ervan beschuldigd de spion van de raad van commissarissen op De Toekomst te zijn. De oud-Ajacied werd om die reden door hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk van het trainingscomplex verbannen. Davids zei echter niet geklikt te hebben.

Davids ontkende ook Louis van Gaal te hebben benaderd om algemeen directeur te worden. Wel gaf hij aan regelmatig contract te hebben met zijn voormalige trainer. "Ik ben met de trainerscursus bezig, dus ik praat met hem over systemen en tactiek. Steven ten Have heeft hem officieel benaderd."

Ten Have gelooft na de ledenraadsvergadering nog steeds dat er bij de Amsterdamse club een toekomst is voor zowel Cruijff als Van Gaal. "Ons standpunt dat er helemaal niet gekozen hoeft te worden tussen Van Gaal en Cruijff, kreeg veel steun in de vergadering."

De voorzitter van de RvC ziet voor Cruijff dan wel een rol als toezichthouder. "Laten we kijken hoe we Cruijff en Van Gaal naar elkaar toe kunnen krijgen in het belang van Ajax."

Update 21:28
Ajax-jeugdtrainer Bryan Roy heeft met verbazing gereageerd op de uitspraak van Davids. Deze suggereert volgens Het Parool dat Johan Cruijff, lid van de raad van commissarissen, zich schuldig aan racisme heeft gemaakt. "Ik zit al jaren héél dicht bij de familie Cruijff en dat zegt eigenlijk genoeg", aldus Roy, die net als Davids van Surinaamse afkomst is. De voormalige topspeler denkt dat Davids een 'ultieme troef' in de Ajax-machtsstrijd probeert te spelen, maar wijst die resoluut van de hand: 'Ik ben nog zwarter dan Edgar!'