VVD en CDA naar dieptepunt in peiling

static

De VVD is deze week in de peiling van Maurice de Hond gedaald naar dertig zetels. De partij levert twee zetels in ten opzichte van vorige week en heeft sinds het aantreden van het kabinet nog nooit zo laag in de zetelpeiling gestaan, blijkt zondag. Ook het CDA zakt verder weg en staat nu met tien zetels op het laagste punt ooit.

Het onderwerp weigerambtenaren heeft de VVD parten gespeeld. Van de VVD-kiezers vindt 51 procent het niet acceptabel dat de partij een voorstel van GroenLinks om ambtenaren niet langer de ruimte te geven te weigeren homostellen te trouwen, niet steunde.

Nog maar veertig procent van degenen die vorig jaar CDA stemden, zou dat nu opnieuw doen. De partij zakte eerder in de peiling door het debat rond de Angolese asielzoeker Mauro al naar elf zetels, maar staat met tien zetels nu op een nieuw dieptepunt. Door het verlies van de VVD en het CDA staat de coalitie met 67 zetels ook op het laagste punt sinds het aantreden van het kabinet.

Een van de drie zetels die de coalitiepartijen inleveren gaat naar de SP, dat nu op 27 zetels staat. Ook D66 en GroenLinks krijgen er een zetel bij.


VVD en CDA zakken naar dieptepunt in peiling (Foto: Novum)