Angelina Jolie speelt archeologe Gertrude Bell

dekatophetspek

Angelina Jolie kruipt in de huid van de Engelse archeologe en schrijfster Gertrude Bell in een film over haar leven. Het project is een initiatief van Ridley Scott, die de film ook wil regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Bell werd beroemd met haar politieke betrokkenheid bij het Midden-Oosten. Ze schreef boeken over haar politieke werk in de regio, over onbekende culturen en haar rol als vrouw in een mannenwereld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte Bell voor de Britse geheime dienst.

Bell overleed in 1926 op 57-jarige leeftijd aan een overdosis slaappillen. Ze zou geen zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze aan haar huishoudster had gevraagd haar te wekken.

Scenarist Jeffrey Caine, bekend van The Constant Gardener en Bondfilm GoldenEye, schrijft het script van de film. De 36-jarige Jolie heeft pas haar regiedebuut In the Land of Blood en Honey afgerond over de oorlog in Bosnië. De actrice werd wereldberoemd door haar titelrol als avonturier in Lara Croft: Tomb Raider uit 2001.

Wanneer Scott met Gertrude Bell wil beginnen, is nog onbekend. Hij werkt momenteel aan de afronding van Prometheus, een prequel op zijn sciencefictionfilm Alien. Daarnaast heeft hij zich verbonden aan een biografische film met Gerard Butler als Simon Mann, die in 2004 een mislukte coup pleegde tegen de president van het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea.