Waterstand in Rijn nadert laagterecord

Redactie

Het waterpeil in de Rijn staat uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Door de langdurige droogte geven de peilstokken bij het Gelderse Lobith woensdag een stand van 7,13 meter boven NAP aan. Dat is nog slechts twintig centimeter boven het laagterecord uit 2003.

Lage Rijnafvoeren komen normaal gesproken vooral voor tegen het einde van de zomer wanneer het lang warm en droog is geweest, meldt Meteo Consult woensdag. Een enkele keer gebeurt dat in de winter als de rivierafvoer bevriest, met een lage waterstand tot gevolg. De zomer was nu juist nat, terwijl de herfst grossiert in zonnige dagen zonder storm of regen.

Het laagterecord van het water in de rivier bij Lobith staat sinds september 2003 op 6,91 meter boven NAP. Dat record komt wellicht in gevaar, verwachten meteorologen. Deze maand verandert het weerbeeld namelijk nauwelijks.

In januari hadden de gebieden rond de grote rivieren juist te maken met een hoge waterstand. Het waterpeil in de Rijn steeg toen naar een hoogte van ruim zestien meter boven NAP, een halve meter onder de hoogste stand van 1995. Verschillende kades en weilanden liepen onder.