Teams willen huidig kwalificatieformat behouden

Peterselieman

De Formule 1-teams staan niet te springen om het huidige kwalificatieformat op de schop te doen. FOTA-voorzitter en McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is tegen een verplichting voor coureurs om in Q3 een tijd neer te laten zetten.

In de huidige situatie blijven regelmatig coureurs binnen staan om hun banden voor de race te spelen, een situatie die volgens Whitmarsh voort kan bestaan. "Er is een debat gaande om extra banden beschikbaar te stellen voor Q3. Dit is gebaseerd op de tactische keuzes van bepaalde teams om in Q3 niet te rijden. De overheersende gedachte van de teams is echter dat het huidige format vrij interessant is. De strubbelingen met het format in de afgelopen jaren liggen nog vers in het geheugen en toen maakten we het steeds erger met ondoordachte wijzigingen," zei de Brit.

"Daarom moeten we voorzichtigheid betrachten bij eventuele aanpassingen. Het huidige format is goed, het werkt en het is voor alle partijen interessant. Teams uit de middenmoot hebben over het algemeen meer ronden nodig om Q3 te halen, dus uiteindelijk is het allemaal in balans. Ik heb fundamenteel geen probleem met tactisch rijden in Q3," zei Whitmarsh die zich gesteund weet door meerdere teams.