Leger Egypte verlengt detentie prominente blogger

Harry

De detentie van de prominente Egyptische blogger Alaa Abdel-Fattah is zondag door het leger met vijftien dagen verlengd. Abdel-Fattah is een van de twaalfduizend Egyptenaren die door een militaire rechtbank worden berecht sinds de militaire raad de macht overnam van de verdreven president Hosni Mubarak.

Abdel-Fattah werd op 30 oktober opgepakt nadat hij had geweigerd vragen te beantwoorden over zijn vermeende rol bij sektarisch geweld waarbij 27 doden vielen, voornamelijk christenen. Hij is formeel niet in staat van beschuldiging gesteld, maar volgens zijn familie wordt hij beschuldigd van het stelen van militair wapentuig, het vernielen van eigendommen van het leger en het aanvallen van militairen. Abdel-Fattah ontkent alle aantijgingen. Hij weigert de vragen van de militaire ondervragers te beantwoorden omdat zij volgens hem geen rol zouden moeten spelen in de berechting van burgers.

Velen zien zijn detentie als een poging om activisten die een rol speelden bij de volksopstand waardoor president Mubarak het veld moest ruimen en die zeer kritisch zijn over de militaire raad die het land nu leidt, in een kwaad daglicht te stellen. Ze vinden dat de militaire raad het land niet eerlijker bestuurt dan Mubarak en vrezen dat de raad de macht niet zoals beloofd zal overdragen aan de burgerautoriteiten.

De familie van Abdel-Fattah, die uit meer prominente activisten bestaat, gebruikt zijn zaak om de militaire processen aan de kaak te stellen. Zijn moeder Laila Soueif (55) is al acht dagen in hongerstaking uit protest tegen de gevangenneming van haar zoon en zei zondag dat ze ermee zal doorgaan.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft ook opgeroepen tot de vrijlating van Abdel-Fattah en anderen. Woordvoerder Rupert Colville zei 'bezorgd te zijn dat er naar het lijkt steeds minder ruimte is voor vrijheid van meningsuiting en vereniging' in Egypte.


Leger Egypte verlengt detentie prominente blogger (Foto: Novum)