Valverde maakt rentree bij Movistar

Peterselieman

Alejandro Valverde maakt volgend jaar zijn rentree voor Movistar. Dat maakte de Spaanse wielerploeg vrijdag bekend. De 31-jarige Spanjaard tekent een contract voor een jaar en wordt dinsdag officieel gepresenteerd. Valverde was de afgelopen twee jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het bloeddopingschandaal Operacion Puerto.

Het schandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes kwam al in 2006 aan het licht. Omdat Spanje aarzelde hem aan te pakken, nam Italië actie. Via een bloedtest tijdens een doorkomst van de Tour in Italië werd het dna van Valverde vergeleken met een bij Fuentes in beslag genomen bloedzak. Daarop werd Valverde eerst alleen in Italië geschorst. Vervolgens nam de UCI de schorsing over en maakte die wereldwijd.

Valverde won voor zijn schorsing in 2009 de Vuelta. In 2007 werd hij al eens zesde in de Tour de France, een jaar later werd hij negende. In 2009 moest hij verstek laten gaan vanwege een doorkomst door Italië. In vier deelnames won hij bovendien drie etappes. De Giro reed hij nog nooit.

De Spanjaard, die op een aankomst heuvelop het gevaarlijkst is, won Luik-Bastenaken-Luik in 2006 en 2008 en won dat laatste jaar ook de Clasica San Sebastian. In 2009 was hij naast zijn winst in de Vuelta ook de beste in de Dauphiné Libéré.