Landis veroordeeld voor hacken dopingcomputer

Peterselieman

Wielrenner Floyd Landis is door een Franse rechtbank bij verstek veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De Amerikaan werd veroordeeld voor zijn rol bij het hacken van een computer in een Frans dopinglaboratorium. De straf viel zes maanden lager uit dan dat de openbare aanklager had geëist.

Het laboratorium in Chatney-Malabry, officieel erkend door het internationale dopingagentschap WADA, ontdekte in de stalen van de nu 36-jarige Landis bijzonder hoge testosteronwaarden. Door deze uitslag raakte Landis zijn overwinning in de Tour de France van 2006 kwijt.

Volgens de aanklagers zouden de oud-wielrenner en zijn coach Arnie Baker enkele maanden later een plan hebben bedacht om de computer van het laboratorium te hacken en zo documenten te laten verdwijnen. Op deze manier wilden zij de naam van Landis zuiveren.

Landis ontkent dat hij iets met hackingactiviteiten te maken zou hebben. De renner, die vorig jaar mei wel bekende doping te hebben gebruikt, zette begin dit jaar een punt achter zijn carrière.


Landis veroordeeld voor hacken dopingcomputer (Foto: Novum)