KNAW stelt commissie in tegen wetenschapsfraude

Redactie

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen stelt een commissie in die gaat kijken hoe gesjoemel bij wetenschappelijke onderzoeken kan worden voorkomen. De commissie zou al worden opgericht maar gaat naar aanleiding van de grootschalige fraude van de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel eerder aan de slag, zegt een woordvoerder van de KNAW donderdag.

De commissie onderzoekt onder meer of de huidige regels voor het verzamelen en gebruiken van onderzoeksgegevens worden nageleefd. Ook wordt aandacht besteed aan bewustwording bij jonge wetenschappers en promovendi.

Kees Schuyt, emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, wordt de voorzitter van de commissie. Het rapport moet uiterlijk 1 april klaar zijn.

Eind oktober werd duidelijk dat Stapel jarenlang onderzoeksdata bedacht. In zeker dertig gevallen verzon hij de resultaten zelf. Tientallen artikelen zijn nog in onderzoek. Afgelopen week nam een onderzoeker bij het UMC St Radboud ontslag toen uitkwam dat hij onzorgvuldig was geweest met het verzamelen van data.