Werkstraf geëist tegen brandbestellende fotograaf

Redactie

Een freelance fotograaf die twee verstandelijk gehandicapten heeft aangezet tot brandstichting moet als het aan het Openbaar Ministerie in Den Bosch ligt honderd uur werkstraf uitvoeren. De 33-jarige man gaf het duo volgens het OM vorig jaar twee keer een jerrycan met benzine om iets in brand te steken. Vervolgens maakte hij er foto's van om ze op zijn websites te zetten.

De eerste keer was in februari vorig jaar, toen een voorraad Bavariakratten in vlammen opging. Een maand later liet hij de jongens een schuur in Bernheze in brand steken.

Foto's die de man maakte zijn volgens het Openbaar Ministerie onder meer door Hart van Nederland gebruikt. Of voor de foto's is betaald, is niet bekend. Tegen de fotograaf is ook een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden geëist. Het OM verdenkt hem van brandstichting en, als dat niet kan worden bewezen, aanzetten tot brandstichting.

De jongens die de branden voor de man stichtten, zijn vorig jaar juni al veroordeeld tot taakstraffen. Pas bij de rechtszitting verklaarden ze dat ze in opdracht van de man hadden gewerkt. Daarom dient zijn zaak nu pas. De rechter doet over twee weken uitspraak.