Duitsland herdenkt Kristallnacht met expositie

Redactie

De Kristallnacht wordt dit jaar onder meer herdacht met een tentoonstelling in Erfurt over de manier waarop joden werden verdreven uit het cultureel en zakelijk leven in Duitsland. De anti-joodse pogrom van de nazi's wordt woensdag herdacht.

De expositie, die op dezelfde dag opengaat voor publiek, wordt gehouden in een oud gebouw van Topf und Söhne. Dat bedrijf hielp de SS met het ontwerp en het vervaardigen van ovens en ontluchtingsinstallaties die voldeden aan de eisen van de vernietigingskampen. Het gebouw wordt nu gebruikt als museum.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 kwamen meer dan negentig Duitse joden om het leven bij de door het naziregime georganiseerde rellen. Meer dan tweehonderd synagogen werden vernietigd en duizenden joodse bedrijven beschadigd.

Ook in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht. In allerlei steden, waaronder Amsterdam, Leeuwarden, Leiden, Breda en Rotterdam, worden activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. De nacht wordt ook in andere Europese landen herdacht.


Duitsland herdenkt Kristallnacht met expositie (Foto: Novum)