Brandweer Bergen test vliegende robots

Redactie

De brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen gaat onbemande vliegtuigjes inzetten voor het bestrijden en ontdekken van bos- en duinbranden. Het gaat om een test van twee jaar. De vliegende robots moeten het makkelijker maken om de branden in kaart te brengen, meldt ontwikkelaar Almende maandag.

Natuurbranden zijn vaak lastig op te sporen en moeilijk in kaart te brengen. Nu wordt dat door menselijke verkenners gedaan, maar door rookwolken en de snelle verspreiding van het vuur is dat levensgevaarlijk.

De robots, genaamd Fireswarm, gaan deze taken overnemen. Bij een brandmelding worden ze gelanceerd en gaan vervolgens zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De vliegtuigjes zijn uitgerust met verschillende sensoren en camera's. Almende werkte voor het project onder meer samen met de Universiteit Groningen en de TU Delft.

Het duin- en bosgebied bij Bergen wordt al enige jaren geteisterd door branden. Daarbij werden grote stukken natuur verwoest. In de meeste gevallen wordt brandstichting vermoed.


Brandweer Bergen test vliegende robots (Foto: Novum)