Bomaanslagen treffen Noord-Nigeria

Redactie

Zelfmoordterroristen hebben vrijdag een aanval gepleegd op een militaire basis in Maiduguri, in het noorden van Nigeria. Bovendien gingen in de stad op meerdere plekken bommen af. Maiduguri ligt onder vuur van de radicale moslimsekte Boko Haram.

Volgens de politiechef van de deelstaat Borno, Simeon Midenda, vond er een bomexplosie plaats bij een islamitische school waar ouders hun kinderen opwachtten. Op het terrein van de school waren ook mensen aanwezig die de daar gelegen moskee bezochten voor het vrijdagmiddaggebed. Over eventuele slachtoffers is niets bekend.

Korte tijd later reden zelfmoordterroristen in een zwarte jeep naar een legerbasis. Ze probeerden tevergeefs de basis binnen te dringen, waar een eenheid is gehuisvest die strijdt tegen Boko Haram. De aanvallers wisten niet langs de poort van de basis te komen en brachten hun explosieven vervolgens buiten de basis tot ontploffing. Een aantal gebouwen raakte beschadigd, terwijl enkele militairen lichte verwondingen opliepen, zei een legerwoordvoerder.

Elders in Maiduguri vonden ook bomexplosies plaats. Daarbij kwam niemand om het leven, zei de woordvoerder. De Nigeriaanse regering bagatelliseert dergelijke aanslagen echter vaak uit politieke overwegingen. Ooggetuigen verklaarden dat ambulances zes gewonden hebben afgevoerd.

Enkele uren na de aanslagen in Maiduguri werd in Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe, ongeveer 130 kilometer van Maiduguri, een krachtige autobom tot ontploffing gebracht. De explosie trof een gebouw van drie verdiepingen waar de militaire politie huist. Twee militairen raakten gewond. De bestuurders van de bomauto maakten zich voor de explosie uit de voeten.

De complexe en gecoördineerde aanslagen lijken het werk te zijn van Boko Haram, dat letterlijk 'westers onderwijs is heiligschennis' betekent. De sekte heeft het afgelopen jaar meerdere aanslagen gepleegd in Maiduguri en voerde een aantal liquidaties uit. In totaal zijn dit jaar door acties van Boko Haram al 240 mensen om het leven gekomen, blijkt uit een telling van Associated Press.