'Conflict motorclubs draait om drugsmarkt'

Redactie

De strijd tussen de Hells Angels en Satudarah draait om controle over de drugshandel. Dat zegt chef informatie Joost van Slobbe van de Nationale Recherche vrijdagavond in een uitzending van KRO Reporter. Hij sluit niet uit dat andere redenen een rol spelen, maar drugs is een voorname en lucratieve reden.

De motorclubs ontkennen overigens een conflict te hebben en houden het op een meningsverschil, maar de politie vreest voor geweld. Afgelopen zomer werden om die reden op allerlei plekken in het land motorevenementen afgelast.

De Hells Angels en de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah zaten tot voor kort samen in de Raad van Acht. Daarin was afgesproken dat het bezoeken van feesten van de Bandidos, de aartsvijand van de Hells Angels, verboden is. Satudarah zou toch toenadering hebben gezocht tot Bandidos en is inmiddels uit de Raad van Acht gestapt.

In de uitzending zegt de president van de Amsterdamse Hells Angels, Daniël 'Unu' Uneputty, dat hij maar liefst zeven keer door de Nationale Recherche is gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat. Hij reageert laconiek. "Ze komen schichtig langs, in hun kraag gedoken, net als in een film. Ze hopen dat ik in paniek raak en verhalen ga vertellen."

Reporter maakte verder unieke beelden van de beide motorclubs. Zo is een toelatingsritueel met een zwaardgevecht bij Satudarah gefilmd.