Racespel eerder digitaal te koop dan in de winkel

Redactie

Het racespel Race Injection is eerder via een downloadwebsite te koop dan dat het spel in de winkel ligt. Uitgever Namco Bandai heeft donderdag bekendgemaakt dat het spel 18 november te downloaden is voor de pc en pas begin volgend jaar in winkels te koop is.

Het is ongebruikelijk dat spellen eerst online worden aangeboden omdat winkelketens, waarvan game-uitgevers nog altijd sterk afhankelijk zijn, daar niet blij van worden.

Winkelketens hebben reden de opkomst van digitale distributiemethodes voor computerspellen met angst tegemoet te zien. De verkoop van spellen via online netwerken betekent immers een dalende omzet. Veel uitgevers geven daarom downloadbare spellen vaak op z'n vroegst tegelijk uit met de fysieke exemplaren in de winkel om op die manier geen oneerlijk voordeel te creëren.

Uitgevers zien digitale distributie juist wel zitten. Het bespaart vervoerskosten en drukkosten. Bovendien kunnen de gamebedrijven een groter deel van de inkomsten in eigen zak steken. John Riccitiello, bestuursvoorzitter van game-uitgever Electronic Arts, verwacht dat dit jaar de verkoop van digitale exemplaren van games meer omzet genereert dan de winkelverkoop.


Racespel eerder digitaal te koop dan in de winkel