Nieuwe directeur voor ontwikkelingsorganisatie SNV

Redactie

De ontwikkelingsorganisatie SNV heeft Allert van den Ham benoemd tot algemeen directeur. De 56-jarige Van den Ham volgt Dirk Elsen op, die eerder dit jaar opstapte nadat hij vanwege onder meer zijn hoge salaris in opspraak was gekomen. Hij is gekozen uit een groot aantal kandidaten, laat SNV vrijdag weten.

Van den Ham werkt sinds 2010 bij SNV en is sinds dit voorjaar waarnemend algemeen directeur. De raad van toezicht had hem gevraagd tijdelijk de leiding over te nemen. De afgelopen zeven maanden werkte hij aan een nieuwe koers voor SNV, die uiteindelijk zou moeten leiden tot verzelfstandiging. De organisatie is nu nog nauw verbonden met het ministerie.

Elsen stapte in maart samen met toenmalig voorzitter van de raad van toezicht Lodewijk de Waal op, na berichten over vriendjespolitiek. De ontwikkelingsorganisatie gunde in 2009 vanuit het regiokantoor van SNV Latijns-Amerika opdrachten aan familieleden en vrienden, zo erkende de organisatie. Het ging om advieswerk, een ict-project en vertaalopdrachten.

SNV lag eerder al onder vuur door tot woede van de Tweede Kamer lange tijd te weigeren de salarissen van de directie te verlagen. De organisatie krijgt jaarlijks 75 miljoen euro van de overheid voor projecten in ontwikkelingslanden.


Nieuwe directeur voor ontwikkelingsorganisatie SNV (Foto: Novum)