Kritiek medewerkers op staatssecretaris Veldhuijzen

Redactie

Medewerkers van staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ergeren zich aan haar gedrag. Dat zeggen ambtenaren van haar ministerie in het AD in reactie op haar optreden in de Tweede Kamer woensdag. Toen snoerde ze de voorzitter van de vergadering met haar hand de mond.

Volgens verschillende ambtenaren circuleert er op het ministerie een lijst van ambtenaren met wie ze niet wil overleggen omdat die te negatief zouden zijn. Meerdere medewerkers, onder wie haar hoogste ambtenaar voor het jeugdbeleid, zouden zijn vertrokken omdat de staatssecretaris niet met ze door een deur kon.

De stijl van de staatssecretaris wordt geweten aan haar politieke onervarenheid. Ze was arts voordat ze in het kabinet plaatsnam. "In zoverre kun je het haar ook niet kwalijk nemen dat ze wat onconventioneel is", zegt een naaste medewerker. Wel heeft ze volgens de medewerker een houding van: 'Ik ben gekozen omdat ik weet hoe het zit. Jullie moeten je mond houden'.

Een ambtenaar zegt dat Veldhuijzen politiek gezien 'van toeten noch blazen' wist toen ze begon. "Ze zei dat we haar niet gek moesten maken met onze adviezen. Hoe Den Haag werkte, wist ze echt niet."

Een andere medewerker neemt het op voor Veldhuijzen. "Ze heeft last van waar veel outsiders in Den Haag last van hebben: wie van buiten komt, daar wordt op neergekeken."


Kritiek medewerkers op staatssecretaris Veldhuijzen (Foto: Novum)