'Daalmeijer nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur'

Redactie

Joop Daalmeijer wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Dat schrijft De Volkskrant vrijdag op basis van bronnen binnen de kunstwereld. Hij volgt Els Swaab op die deze zomer haar vertrek aankondigde uit protest tegen het cultuurbeleid van het kabinet.

Daalmeijer was directeur bij de NTR en ging op 1 september met pensioen. Hij werkte bijna veertig jaar voor de publieke omroep. Ook is de 65-jarige omroepman werkzaam geweest bij de Wereldomroep, Veronica en RTL. Hij is getrouwd met Maartje van Weegen.

De Raad voor Cultuur is het wettelijk adviesorgaan van de overheid op het gebied van kunst, cultuur en media. De 65-jarige Swaab stapte in juli op uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur. Ze vond dat staatssecretaris Zijlstra 'niet met respect' naar het werk van de raad met betrekkingen tot de cultuurkortingen had gekeken.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kan de berichten niet bevestigen. Wel liet het weten dat het een voordracht heeft gedaan aan het kabinet.