Olietanker gekaapt voor kust Nigeria

Redactie

Piraten hebben voor de kust van Nigeria een olietanker gekaapt en de bemanning gegijzeld. Dat hebben bronnen bij een beveiligingsbedrijf donderdag gezegd.

De kapers hebben na de kaping koers gezet richting de Golf van Guinee, waar ze vervolgens begonnen de inhoud van de tanker over te laden. Het is onduidelijk hoeveel bemanningsleden zijn gegijzeld en of er gewonden zijn gevallen. Volgens een profiel van het schip, de MT Halifax, op de website van de rederij zijn de bemanningsleden Filipijns en Indiaas en is de kapitein een Italiaan.

Kapingen zijn schering en inslag voor de westkust van Afrika. Hoewel piraten in het verleden vaak bereid bleken geweld te gebruiken zijn de bemanningsleden bij de laatste kapingen ongedeerd gebleven.

Analisten denken dat veel piraten afkomstig zijn uit Nigeria, waar de misdaad hoogtij viert door de corruptie onder de autoriteiten. De recente kapingen lijken het werk te zijn van een geraffineerd misdaadsyndicaat. Volgens een bureau dat risicoanalyses uitvoert voor de scheepvaart is er voor het vinden van een olietanker en het overladen van de inhoud technische kennis en ervaring vereist.

De mensen achter de kapingen van olietankers hebben die ervaring wellicht opgedaan in de Niger-delta, waar dieven regelmatig olie aftappen uit pijpleidingen.