[NK] Kramer vroeg in actie op 5.000 meter

Frank (franklop)

Morgen gaat het schaatsseizoen officieel van start met het Nederlands kampioenschap afstanden. Op het programma staan de 5.000 meter voor mannen en de eerste 500 meter bij de mannen en vrouwen. Er wordt vooral uitgekeken naar de rentree van Sven Kramer, die na een seizoen blessureleed weer aan de start zal staan.

Kramer komt op de 5.000 meter al in de achtste rit in actie, waarin hij rijdt tegen Renz Rotteveel. In rit tien komen Jan Blokhuijsen en Bob de Vries op het ijs, terwijl titelverdediger en wereldkampioen Bob de Jong het in de slotrit moet opnemen tegen Wouter Olde Heuvel.

Bij de 500 meter voor de dames zal de strijd vooral gaan tussen Annette Gerritsen en Margot Boer. Gerritsen komt als eerste in actie in rit negen tegen Sophie Nijman. Outsiders Thijsje Oenema en Laurinne van Riessen komen in rit tien in actie, terwijl Boer het in de slotrit zal opnemen tegen Natasja Bruintjes.

Ook de mannen rijden morgen de eerste 500 meter. In de negende rit komt Nederlands recordhouder Ronald Mulder op het ijs tegen Hein Otterspeer. Jan Smeekens, derde op het afgelopen wereldkampioenschap afstanden, rijdt in de rit daarna tegen Jacques de Koning. In rit elf komen Stefan Groothuis en Kjeld Nuis op het ijs, terwijl de slotrit voor Michel Mulder en Simon Kuipers is.