Teeven wil gratis verklaring omtrent gedrag

Redactie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gratis maken voor vrijwilligers bij jeugdkampen, scouting en sportclubs. Teeven vindt het belangrijk dat dit soort vrijwilligersorganisaties vragen om een dergelijke verklaring, maar dat zou een extra drempel kunnen vormen voor vrijwilligers om aan de slag te gaan.

Vrijwilligers doen immers al onbetaald werk, en moeten dan ook nog eens geld gaan neertellen voor een VOG. Als de verklaring voor vrijwilligers die werken met jeugd gratis wordt, wordt deze voor andere groepen overigens wel wat duurder.

Eerder zegde Teeven nog toe te kijken of vrijwilligersorganisaties in de toekomst mogelijk gratis een VOG kunnen aanvragen. Hij zei dit nadat bleek dat een veroordeelde pedofiel deze zomer in Haarlem gewerkt had bij een kindervakantieweek.

De man is veroordeeld voor ontucht met jonge kinderen, maar kon toch actief zijn bij het evenement. Voor hem was geen verklaring aangevraagd. De kosten van de VOG, waarin staat wat iemand op zijn kerfstok heeft, zouden een reden zijn voor vrijwilligersorganisaties om deze niet aan te vragen. Voor het verplicht stellen van de aanvraag van de verklaring voor vrijwilligersorganisaties zei hij eerder niets te voelen.


Teeven wil gratis verklaring omtrent gedrag (Foto: Novum)