'Sterfte hartinfarct met 80 procent gedaald'

Redactie

De sterfte onder ziekenhuispatiënten met een hartinfarct is de afgelopen 25 jaar met 80 procent gedaald. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum vastgesteld in een onderzoek onder 15.000 patiënten die tussen 2008 en 1985 in het Thoraxcentrum van het Rotterdamse ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De resultaten zijn woensdag bekendgemaakt.

De onderzoekers denken dat andere ziekenhuizen in Nederland soortgelijke vooruitgang hebben geboekt. De wetenschappers noemen als oorzaken betere herkenning van de verschijnselen buiten het ziekenhuis, snellere start van de behandeling en betere samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio. Ook betere inzet van medicijnen als cholesterol- en bloeddrukverlagers spelen een rol.

De sterfte van patiënten met een groot hartinfarct daalde van 17 procent in de periode 1985-1990 tot 6 procent in de laatste 10 jaar. Van de groep patiënten met een klein hartinfarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan 2 procent. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname komt in totaal uit op 80 procent. Ook zijn de overlevingskansen op langere termijn enorm verbeterd.

De onderzoekers verwachten dat de sterfte de komende jaren verder afneemt.