UNDP: rijke landen schieten tekort

Redactie

Rijke landen zijn in gebreke gebleven bij het naleven van hun beloftes om het lijden te verzachten van diegenen in de wereld die in armoede leven. Dat zegt het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) in zijn jaarverslag over de kwaliteit van leven in de wereld.

Er moet meer in het werk gesteld worden om de milieuproblematiek in de wereld aan te pakken, aldus de UNDP. Veel armen worden geregeld het slachtoffer van hongersnoden die ontstaan door droogte, vervuild water en andere milieufactoren, als gevolg waarvan hun armoede dikwijls nog eens toeneemt.

Nu de wereldbevolking de historische grens van zeven miljard zielen heeft overgestoken moet duurzaamheid in de menselijke levensstijl worden ingebakken, stelt de organisatie. Het gaat hierbij niet slechts om een milieumaatregel. "Alles wat we doen heeft zijn gevolgen voor de zeven miljard die er vandaag de dag zijn, maar ook voor de miljarden die nog volgen."

Ook al nam de hulp aan arme landen tussen 2005 en 2009 met 23 procent toe, het was niet genoeg. Rijke landen faalden herhaaldelijk als het aankwam op het inlossen van hun beloftes, aldus het verslag.