Veldhuijzen zet bezuiniging pgb door

Redactie

De bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) worden per 1 januari ingevoerd. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) geeft geen gehoor aan een oproep van de oppositie om voor uitstel te kiezen. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Veldhuijzen erkende dat de bezuinigingen van 700 miljoen euro pijnlijk zijn, maar stelde dat ze noodzakelijk zijn om het pgb, waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf zorg kunnen inkopen, op termijn betaalbaar te houden. Volgens Veldhuijzen kregen mensen in het verleden te vaak een pgb terwijl ze daarvoor eigenlijk niet in aanmerking kwamen.

Veldhuijzen heeft donderdag een gesprek met Zorgverzekeraars Nederland. Deze koepelorganisatie liet dinsdag weten niets te zien in de plannen van Veldhuijzen. De staatssecretaris zal tijdens het gesprek de noodzaak ervan 'nogmaals toelichten', zei ze in de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de plannen gedeeltelijk teruggedraaid moeten worden. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie bepleiten uitstel en voorspellen dat patiënten de dupe worden als ze toch per 1 januari van kracht worden. Ook de SGP twijfelt, bleek woensdag.

De oppositie verzet zich al langer fel tegen de bezuinigingen. In september dienden PvdA, SP en GroenLinks een motie van afkeuring in tegen Veldhuijzen, omdat zij ten onrechte zou hebben gezegd dat iedereen met een pgb dezelfde zorg zou behouden. In juni werd Veldhuijzen uitgejoeld op een demonstratie van mensen met een pgb in Den Haag.

De regeringspartijen VVD en CDA steunen Veldhuijzen van Zanten, net als de gedoogpartij PVV.


Veldhuijzen zet bezuiniging pgb door (Foto: Novum)