Probleem speakers zwembad Tilburg was bekend

Redactie

Al sinds april wist de gemeente Tilburg dat de speakers die dinsdag in een zwembad van het plafond naar beneden stortten niet goed waren opgehangen. Het mankement stond hoog op de lijst om snel te worden aangepakt, maar is in al die maanden niet verholpen, heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd.

Doordat de speakers van tachtig centimeter hoog in zwembad Reeshof dinsdag naar beneden kwamen, raakten een vijf maanden oude baby en haar moeder zwaargewond. Het kind, een meisje, overleed rond middernacht in een ziekenhuis in Rotterdam.

Het ongeval zou zijn gebeurd doordat de kabels waar de speakers aan hingen ondeugdelijk waren. Door de vochtige lucht in het zwembad waren haarscheurtjes ontstaan, meldde Omroep Brabant eerder op basis van een toezichthouder van de provincie.

Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus spreekt van een afschuwelijke gebeurtenis. Een zegsvrouw van de gemeente stelt dat een ingehuurd extern bureau de problemen met de boxen had opgemerkt. Het gemeentelijke sportbedrijf, dat actie had moeten ondernemen, heeft het echter niet verholpen.

"Het is duidelijk dat hier sprake is van een menselijke fout", aldus de woordvoerder. Tilburg onderzoekt hoe het kon dat er niet met de boxen aan de slag is gegaan en of er iemand voor verantwoordelijk kan worden gehouden.

De gemeente hield het sportcomplex woensdag uit piëteit met de slachtoffers dicht.