'Ik ben Kjerstin en heb cup D'

Djeez

Wie gek is op Zweedse schonen en graag eens willen weten wat voor vlees zij in de kuip hebben, doet er verstandig aan een filiaal van het Zweedse Change op te scharrelen. Werkneemsters van de lingerieboer moeten namelijk verplicht een naambordje dragen met als bonus hun bh-maat erop vermeld.

Verkoopsters dienen sinds enige tijd te koop te lopen met hun cupmaat. Change wil zo klanten direct laten zien wat voor personeel ze hebben. De dames zijn woedend over het verplichte naambordje en vinden dat mannen dan ook maar met de billen bloot moeten. "Vieze mannen stappen op ons af en kijken naar onze cupmaat", jammert een verkoopster die niet met naam en cupmaat wil worden genoemd. "Waarom moet nu iedereen weten hoe groot mijn borsten zijn. Mannen die onderbroeken verkopen lopen toch ook niet te koop met de maat van hun ondergoed."

Ook een ex-lingerieverkoopster wil even haar ei kwijt. "Tijdens mijn eerste werkdag was het al zover", klaagt ze. "Ze vertelden me dat het noodzakelijk was. Zo konden we klanten meteen tonen hoe rijk ons gamma is aan maten. Ik vond het maar vreemd maar ik wou het baantje en stemde in." Volgens Susann Haglund, de hoogste bazin van Change, kwam het idee van de bh-maatbordjes echter van het personeel zelf. "Het label is een hulpmiddel voor de verkoopsters en de klanten. Ze tonen kopers meteen welke maat perfect is voor hun lichaamsvorm. Ik zie echt niet in waarom dit denigrerend zou zijn. Bovendien is het geen verplichting. De verkoopsters krijgen de keuze. Willen ze het label niet dragen dan hoeven ze het niet te doen."

Onzin, zo beweert de voormalige werkneemster. "Ik kreeg meteen een document onder mijn neus geschoven waarin ik verplicht werd om altijd het label met mijn naam en cupmaat op te dragen. Het was dus helemaal geen vrijwillig verhaal maar een verplichting. Leuk is het niet. Zeker niet als je later klanten tegenkomt die in een adem met jouw naam ook jouw cupmaat vermelden tijdens het begroeten."

Na anderhalf jaar rondhangen bij Change was zij er helemaal klaar mee. Ze nam ontslag en stapte naar de vakbond. "Het is gewoon denigrerend voor de vrouwen", vindt vakbondsvrouw Jaana Pålsson. Omdat onderhandelingen met de lingerieketen niets hebben opgeleverd, hebben zij besloten een proces aan te spannen tegen het bedrijf. Change houdt echter voet bij stuk en weigert het naambordje af te schaffen. "Het is geen verplichting en het document waarvan sprake is, is een oud document dat niet meer in omloop is", besluit Haglund.