Aanslag op Frans blad na Mohammed-editie

Redactie

Het hoofdkantoor van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo is dinsdagnacht door brand verwoest. Het gaat om een aanslag met een of meerdere brandbommen, volgens de directeur van het blad. Charlie Hebdo had de profeet Mohammed deze week 'uitgenodigd' als gastredacteur.

Premier François Fillon zei dat de schuldigen gevonden en voor het gerecht gebracht moeten worden. "Vrijheid van meningsuiting is een onvervreemdbare waarde van onze democratie. Geen enkele zaak rechtvaardigt een gewelddaad", aldus de premier.

Medewerkers van Charlie Hebdo zeiden veel bedreigingen te hebben ontvangen naar aanleiding van de editie, met als ondertitel Sharia Hebdo, een verwijzing naar islamitische wetgeving. De directeur van het blad, die de naam Charb gebruikt, zei tegen televisiezender BFM dat de 'materiële schade groot is' en dat veel computerbestanden zijn vernietigd.

Charb legde de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij 'radicale stommelingen' die zelf geen idee hebben wat de islam precies is. "Ik denk dat het zelf ongelovigen zijn ... idioten die hun eigen geloof verraden."

Op de voorpagina van de bewuste editie stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigt hij met 'honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'. Pagina 2 was gereserveerd voor een reeks cartoons van vrouwen in boerka's, terwijl 'gastredacteur Mohammed' op de volgende pagina in een redactioneel commentaar ingaat op de verkiezingen in Tunesië en de stelling inneemt dat de grootste partij in dat land, Ennahda, geen democratie, maar de sharia zal invoeren.


Aanslag op Frans blad na Mohammed-editie (Foto: Novum)