Verlies sc Heerenveen valt mee

Niels (DerMeister)

Sc Heerenveen heeft afgelopen boekjaar een verlies van 2,77 miljoen euro geleden. Dat maakte de Friese club woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Het resultaat is aanmerkelijk beter dan begroot. De Friezen gingen uit van een nettoverlies van 4,95 miljoen euro. Vorig jaar eindigde Heerenveen nog met een nettoverlies van 14,9 miljoen euro.

Het verlies van Heerenveen is voor een groot deel te wijten aan een negatief resultaat op de transfermarkt. De club gaf afgelopen seizoen 3,2 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam. Het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering was positief. Daar werd een bescheiden winst van ruim 36 duizend euro geboekt. De vier jaar daarvoor werd steeds een operationeel verlies geleden.

Heerenveen noemt de jaarcijfers 'de eerste tekenen van financieel herstel'. In het kader van een duurzaam beleid werden afgelopen jaar onder meer de kosten met ruim vijftien miljoen euro teruggebracht. Toch blijft waakzaamheid geboden. "Voor het huidige seizoen verwachten we een licht operationeel verlies als gevolg van het onder druk staan van de omzet door de huidige economische situatie." Een verdere kostenbesparing is daardoor volgens de club nodig.

De plannen daarvoor worden nog uitgewerkt, maar onder meer een verlaging van de salariskosten moet bijdragen aan de besparing. Die moet bereikt worden door een betere doorstroming van de eigen jeugd in plaats van het halen van spelers. De inkomsten moeten door middel van 'nieuwe, uitgewerkte sponsorconcepten en betere sportieve prestaties' stijgen.

Heerenveen verwacht door de KNVB opnieuw in categorie 2 te worden ingedeeld. Die categorie wordt door de voetbalbond met de kwalificatie voldoende aangemerkt.