Grieks kabinet steunt referendum

static

Het Griekse kabinet heeft zich unaniem achter het voorstel van premier George Papandreou geschaard om het Griekse volk in een referendum te laten beslissen over het financiële reddingsplan voor het land. Dat heeft regeringswoordvoerder Ilias Mossialos woensdag bevestigd. Mossialos zei dat de volksstemming 'zo snel mogelijk' zal worden gehouden.

Papandreou zei tegen zijn ministers dat het noodzakelijk is om de goedkeuring van het Griekse volk te hebben om het Europese schuldenplan kans van slagen te geven. "We zullen geen enkel programma met dwang opleggen (...). Dit is onze democratische traditie en we willen dat die ook in het buitenland wordt gerespecteerd", zei hij. Een referendum is volgens hem een duidelijk mandaat over 'onze Europese koers en onze plek in de eurozone'.

In Europa werd dinsdag met verbijstering gereageerd op het plan van Papandreou. Een 'nee'-stem zou tot een Grieks bankroet, faillissement voor diverse Europese banken en het vertrek van Griekenland uit de Europese muntunie kunnen leiden.