PVV hoeft geen privégegevens meer te vragen

Redactie

De PVV hoeft bezoekers en journalisten bij partijbijeenkomsten waar ook Geert Wilders aanwezig is geen privégegevens als het burgerservicenummer (BSN) meer te vragen. Dat gebeurde op verzoek van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Bescherming (DKDB), maar die gaat dat nu zelf doen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) aan de Kamer geschreven, in antwoord op Kamervragen van D66. Het Nederlands Dagblad berichtte woensdagochtend over de brief van Teeven.

D66 was deze zomer geschrokken toen naar buiten kwam dat de PVV op verzoek van de DKDB bezoekers om hun BSN vroeg. De dienst gebruikte de gegevens om de risico's voor de veiligheid van Wilders in te schatten. Eventueel kon de PVV geadviseerd worden een bezoeker niet toe te laten.

Teeven stelt in de antwoorden op de Kamervragen dat de DKDB bevoegd is om het BSN op te vragen. De methode via de PVV was volgens hem de meest doelmatige voor alle betrokken partijen. Toch heeft hij besloten het zo niet langer te doen. Samen met de DKDB gaat hij een "meer transparante werkwijze opstellen".