Voetballers over de grens - Week 44

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Rigters imponeert bij Gold Coast, Van Dijk/Slory keihard onderuit in Australië...

Perth Glory heeft in de Australische A-League de eerste nederlaag van dit seizoen moeten slikken. Met Bas van den Brink in de basis verloor de ploeg met 2-1 van Central Coast Mariners. Zij pakten de eerste overwinning van dit seizoen. Bij Central Coast Mariners speelde Patrick Zwaanswijk de volledige partij mee. Beide Nederlanders pakten in deze wedstrijd een gele kaart. Cental Coast Mariners steeg naar de achtste plek, terwijl Perth Glory op de tweede plaats bleef staan.

Gold Coast United heeft afgelopen zondag de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Met Maceo Rigters, Peter Jungschläger en Paul Beekmans binnen de lijnen won de ploeg met 3-1 van Newcastle Jets. Rigters maakte was één van de drijvende krachten bij Gold Coast. De spits zorgde na twaalf minuten voor de openingstreffer en was vervolgens nog een aantal keren dichtbij een treffer. "Als mijn schoten iets beter waren, dan had ik misschien twee, drie keer gescoord. Maar laten we het positief zien. Volgende week heb ik de kans het beter te doen. Ik heb een hard schot. Dus als ik de ruimte krijg, dan schiet ik. Je hoeft ook niet door te gaan met combineren totdat de bal in het doel ligt zoals Brisbane Roar", aldus Rigters met een knipoog naar de rivaal van Gold Coast United. Door de overwinning steeg de ploeg naar de vijfde plaats.


Maceo Rigters blinkt uit in Australische A-League (Foto: Pro Shots)

Adelaide United, dat dit seizoen slecht van start is gegaan, leek op weg naar een stuntje bij koploper Brisbane Roar. De ploeg kwam al na vijf minuten op voorsprong, maar de vreugde was van korte duur. Adelaide, met Sergio van Dijk en Andwélé Slory in de basis, stond in de rust met maar liefst met 5-1 achter. Na de pauze liep koploper Brisbane Roar uit naar maar liefst 7-1. Slory maakte de wedstrijd overigens niet vol, hij werd kort voor rust gewisseld. Door de ruime nederlaag staat Adelaide na dit weekend op de teleurstellende negende plek.

Pascal Bosschaart mocht met zijn ploeg Sydney FC op bezoek bij Melbourne Heart, de ploeg van trainer John van 't Schip. De wedstrijd eindigde in 1-1 en door de puntendeling staat Sydney dit weekend op de zesde plaats. Melbourne Heart zakte naar de laatste plaats, aangezien Central Coast Mariners wist te winnen.


Nederlanders winnen met AEK Larnaca, 'Steek' verliest van oud-teamgenoot Urby...

In de Italiaanse Serie A stond afgelopen weekend de wedstrijd tussen AS Roma en AC Milan op het programma. Maarten Stekelenburg stond bij AS Roma de gehele partij onder de lat en moest maar liefst drie keer vissen. Bij Milan begon Mark van Bommel in de basis en hij kreeg na rust gezelschap van Urby Emanuelson. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-3 overwinning voor Milan, dat door de overwinning naar de vierde plaats steeg. Roma staat na dit weekend op een teleurstellende dertiende plaats.


Maarten Stekelenburg incasseerde drie treffers tegen AC Milan (Foto: Pro Shots)

AEK Larnaca heeft voor het eerst sinds lange tijd weer de volle buit weten te pakken. Stadsgenoot Alki Larnaca werd in eigen huis met 2-0 verslagen. Trainer Ton Caanen gunde aan een drietal Nederlanders opnieuw een basisplaats. Tim de Cler, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen speelden het volledige duel mee. De winstpartij betekende dat AEK Larnaca na dit weekend op de zevende plaats staat. Anorthosis Famagusta heeft op bezoek bij regerend kampioen APOEL Nicosia een prima resultaat behaald. De ploeg speelde met 0-0 gelijk. De verdedigers Civard Sprockel en Jurgen Colin hielden voor de tweede week op rij de 'nul'. Jeffrey Leiwakabessy zat het gehele duel op de bank. Anorthosis staat na dit weekend vierde.

Huntelaar tweemaal trefzeker en verslaat Babel en Braafheid...

Mede dankzij twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 de wedstrijd tegen 1899 Hoffenheim weten te winnen. De ploeg uit Gelsenkirchen won met 3-1 en behield door dit resultaat de tweede plek in de Bundesliga. Bij de bezoekers stonden Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis. Schalke kwam voor rust op 1-0, maar na een uur spelen bracht Ibišević de 1-1 op het scorebord. Babel was verantwoordelijk voor de assist bij het enige doelpunt van Hoffenheim. Een kwartier voor tijd benutte Huntelaar een strafschop en drie minuten later besliste hij het duel definitief door de 3-1 te scoren. Borussia Mönchengladbach, vorig jaar nog bijna gedegradeerd, neemt na dit weekend de vijfde plek in beslag. De ploeg won afgelopen weekend in eigen huis met 2-1 van Hannover 96. Roel Brouwers verving kort voor rust de geblesseerde Stranzl en met onze landgenoot in de defensie incasseerde de ploeg in het tweede bedrijf geen tegentreffers.


Ryan Babel in actie tegen Schalke 04 (Foto: Pro Shots)

FC Augsburg mocht afgelopen weekend op bezoek bij 1. FC Köln en verloor met 3-0. De ploeg van trainer Jos Luhukay blijft echter op de zeventiende plek staan. Lorenzo Davids kreeg opnieuw een basisplaats van Luhukay en Gibril Sankoh maakte al na zes minuten zijn opwachting. Mede door twee treffers van Podolski wist 1. FC Köln ruim te winnen van Augsburg.

Met Boy Waterman terug in de basis heeft Alemannia Aachen in de 2.Bundesliga het uitduel bij VfL Bochum met 1-0 verloren. Ook Bas Sibum kreeg een basisplaats, maar hij werd tien minuten voor tijd gewisseld. Alemannia Aachen staat ook na de dertiende speelronde op de laatste plaats. Energie Cottbus mocht op bezoek bij Hansa Rostock en leek de zege te pakken. In de derde minuut van de blessuretijd kwam Hansa Rostock echter nog op gelijke hoogte; 1-1. Jules Reimerink begon andermaal in de basis. Hij werd kort voor tijd gewisseld. Cottbus staat na de dertiende speelronde op de negende plaats.

Voskamp matchwinnaar in Polen, Nederlanders verliezen stadsderby met Levski...

Johan Voskamp heeft weer van zich laten horen in de Poolse competitie. De Nederlandse aanvaller van Slask Wroclaw zorgde voor het enige doelpunt in de wedstrijd tegen Lechia Gdansk, waar Fred Benson een basisplaats had. Beide spitsen maakten de wedstrijd overigens niet vol. Een kwartier voor tijd werd zowel Voskamp als Benson gewisseld. Door de overwinning staat Slask Wroclaw ook na dit weekend op de eerste plek in de Poolse competitie. Wisla Kraków verspeelde in eigen huis dure punten. Laagvlieger Podbeskidzie Bielsko-Biała won verrassend met 0-1 van de ploeg van trainer Robert Maaskant. Hij gunde Kew Jaliens en Michael Lamey opnieuw een basisplek. Lamey, vorige week nog één van de doelpuntenmakers, werd kort voor tijd gewisseld. Wisla staat na dit weekend vierde, vier punten achter Slask Wroclaw.


Johan Voskamp schiet Slask Wroclaw naar overwinning (Foto: Pro Shots)

Ook Lech Poznan verloor tijdelijk de aansluiting met Slask Wroclaw. Op bezoek bij nummer twee Legia Warschau werd echter wel knap met 0-0 gelijkgespeeld. Marciano Bruma mocht kort voor tijd invallen bij Lech Poznan. De ploeg staat ook na dit weekend derde, vier punten achter Slask Wroclaw. Cracovia Kraków is ook na dit weekend hekkensluiter. De wedstrijd tegen Widzew Łódź, waar maar liefst vier rode kaarten vielen, werd met 1-0 verloren. Koen van der Biezen speelde het volledige duel mee aan de kant van Cracovia, maar hij kon opnieuw niet voor de doelpunten zorgen. Cracovia eindigde de wedstrijd met slechts acht spelers.

Levski Sofia heeft de beladen stadsderby tegen CSKA Sofia met 1-0 verloren. Levski startte met Dustley Mulder en Serginho Greene. Beide Nederlanders kregen na rust gezelschap van spits Sjoerd Ars. Hij kon echter niet voor de nodige treffers zorgen en zodoende verloor de ploeg met 1-0. Tevens verloor Levski de aansluiting met koploper Ludogorets. De achterstand van Levski, op dit moment vijfde in de Bulgaarse comeptitie, bedraagt na elf wedstrijden zeven punten.

Otten wint, Maynard verliest in Hongarije... Nederlanders in Turkije onderuit...

Ferencváros lijkt in de Hongaarse competitie de weg naar boven te hebben gevonden. Na een uiterst slechte competitiestart lijkt de ploeg zich de laatste weken te herpakken. Afgelopen weekend werd het uitduel tegen Balaton FC Siofok omgezet in een 0-2 overwinning. Mark Otten speelde opnieuw de gehele partij mee en steeg met zijn ploeg naar de twaalfde plek in de rangschikking. TE Kecskemeti, waar Kelvin Maynard de gehele partij meespeelde, ging met 3-1 ten onder bij Újpesti TE. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de zevende plaats.

In de Turkse Super Liga heeft Kayserispor de ruime overwinning van vorige week geen passend vervolg kunnen geven tegen Galatasaray. In eigen huis werd met 0-2 verloren van de huidige nummer twee van de Turkse competitie. Trainer Shota Arveladze gunde Nordin Amrabat, vorige week nog uitblinker met twee treffers, maar onze landgenoot kon tegen Galatasaray nauwelijks imponeren. Door de nederlaag zakte Kayserispor terug naar de dertiende plek. Ook Samsunspor wist niet te winnen. Op bezoek bij Eskisehirspor werd nipt met 1-0 verloren. Murat Yildirim had opnieuw een basisplaats bij Samsunspor, hij werd echter kort voor tijd gewisseld. De promovendus staat na dit weekend zeventiende. Gençlerbirligi, de ploeg waar Hursut Meric onder contract staat, ging op bezoek bij Mersin İdmanyurdu met 2-1 ten onder. Meric stond het gehele duel binnen de lijnen en zakte met zijn ploeg naar de elfde plaats.

Málaga wint weer eens... Hasselbaink en Haddad starten op de bank...

Villarreal heeft weer eens een zege geboekt in de Spaanse Primera División. Met Jonathan de Guzman in de basis was de club een slag te groot voor Rayo Vallecano, want het won met 2-0.Villarreal kruipt door de winst weer iets omhoog en staat dertiende in de competitie. Joris Mathijsen speelde mee voor Málaga vanaf het eerste fluitsignaal, Ruud van Nistelrooy werd in de 67ste minuut in het spel gebracht. Tegenstander Espanyol maakte het Málaga moeilijk, maar de club van Von Gol besliste de wedstrijd vanaf elf meter waardoor het duel in 2-1 eindigde.

Danny Buijs werd een basisplaats gegund toen hij met zijn team Kilmarnock op bezoek ging bij Heart of Midlothian. De club van Buijs wist het duel te winnen met 0-1 en staat zevende in de Schotse Premier League. Jeroen Tesselaar stond in de basis voor St. Mirren toen het een wedstrijd speelde tegen St. Johnstone, Nigel Hasselbaink en Illias Haddad moesten het duel op de bank beginnen. In het tweede bedrijf werden allebei de Nederlanders in het spel gebracht. Het duel werd met 0-1 gewonnen. Tim Janssen stond weer in de basis voor FC Midtjylland toen het Sonderjyske ontving. Het was een duel waarin niet veel gebeurde, het eindigde dan ook in een 1-1 gelijkspel.


Joris Mathijsen won met Málaga van Espanyol (Foto: Pro Shots)

Schaars en Van Wolfswinkel schitteren, Daniel de Ridder geklopt...

Nacer Barazite stond in de basis opgesteld voor zijn club Austria Wien toen het Rapid Wien op bezoek kreeg. De aanvaller kwam helaas niet tot scoren, het duel eindigde in een gelijkstand van 1-1. Austria Wien staat momenteel tweede in de Oostenrijkse Bundesliga. Zowel Stijn Schaars als Ricky van Wolfswinkel waren enorm succesvol voor Sporting Portugal toen het speelde tegen Feirense in de Potugese Primeira Liga. Van Wolfswinkel benutte en strafschop, terwijl Schaars de bal met een knetterhard schot inschoot. Het duel eindigde in een 0-2 winst voor Sporting. De club van Schaars en Van Wolfswinkel staat momenteel derde, met drie punten verschil op gedeelde koplopers Benfica en FC Porto.

Daniel de Ridder kreeg de afgelopen speelronde klop met zijn team Grasshoppers FC toen het op bezoek ging bij FC Basel. Met 4-1 werden ze van de mat geveegd. De club van De Ridder staat op dit moment negende in de Zwitserse competitie. Landgenoot Michael Dingsdag stond in de basis voor FC Sion tegen FC Thun. Sion won de wedstrijd met een verdiende 2-0 en staat derde in de competitie.


Adrie Koster de laan uitgestuurd... Jol Wint met Fulham...

Club Brugge staat op dit moment vierde in de Belgische Jupiler Pro League. De laatste speelronde speelde het tegen Racing Genk, de club van Mario Been, en verloor het voor de vierde keer op rij. In het tumultueuze duel wist zelfs verdediger Ryan Donk te scoren, maar dit mocht niet baten. Het duel eindigde in 4-5. Omdat Brugge in de competitie, in de Europa League en in de strijd om de beker keer op keer blijft verliezen heeft het bestuur besloten coach Adrie Koster te ontslaan. De assistent trainers zullen voorlopig verantwoordelijk zijn voor de selectie. Sherjill MacDonald stond in de basis opgesteld voor toen zijn club KFC Germinal Beerschot moest aantreden tegen OH Leuven. De wedstrijd werd verloren door Beerschot met 3-2 en staat nu negende in de competitie. Reza Ghoochanejhad stond in de basis opgesteld voor STVV, en was trefzeker voor zijn club toen het Standard Liège thuis ontving. Het gaat niet goed met het team van de oud Heerenveen-speler want de club bungelt onderaan in de competitie, ondanks de 1-0 winst.


Reza Ghoochanejhad wist namens STVV te scoren (Foto: Pro Shots)

Fulham-trainer Martin Jol heeft voor de tweede keer gewonnen toen het op bezoek ging bij Wigan Athletic. Verdediger Ronnie Stam stond niet in de basis maar werd in de 71ste minuut in het spel gebracht. Aan Fulham's zijde werd Bryan Ruiz in de 81ste minuut ingezet. Fulham won met 0-2. Swansea City ontving deze speelronde Bolton Wanderers met Michel Vorm onder de lat. De sluitpost uit Nieuwegein keepte een erg sterke wedstrijd en was mede verantwoordelijk voor de 3-1 winst van Swansea. De club van de doelman staat op dit moment tiende in de competitie. Newcastle United heeft wederom bijzonder goed gepresteerd toen het een wedstrijd speelde tegen Stoke City. Tim Krul stond onder de lat, en kreeg maar één doelpunt te verwerken. Newcastle won met 1-3 en staat derde in de Premier League.

In de Championship trad Middlesbrough aan tegen Southampton, laatst genoemde is momenteel koploper in de competitie. Marvin Emnes stond wederom in de basis voor zijn club, maar kwam helaas niet tot scoren. Verdediger Jos Hooiveld stond op zijn beurt opgesteld voor Southampton. Middlesbrough verloor met 3-0 en staat op dit moment vierde in de competitie.