[CL] De Boer: "Zagreb niet onderschatten"

Niels (DerMeister)

Morgenavond staat voor Ajax de wedstrijd tegen Dinamo Zagreb op het programma. Mochten de Amsterdammers winnen, dan overwintert de ploeg in Europa. Twee weken geleden won Ajax in Zagreb met 0-2. Trainer Frank de Boer waakt echter voor onderschatting.

De Boer hoopt dat zijn spelers niet de fout maken Zagreb te onderschatten: "Want we hebben alleen kans op een goed resultaat als we scherp zijn." Twee weken geleden werd Zagreb met 0-2 verslagen: "Dat was een verdiende zege. Maar ook toen hebben we drie goede kansen weggegeven. Dinamo Zagreb is een sterke ploeg met een paar heel goede spelers. We moeten gewaarschuwd zijn."

Het is overigens nog niet duidelijk in welke formatie Ajax morgen zal aantreden. De opties zijn het vertrouwde 4-3-3-systeem, of het 3-4-3-systeem waarmee Ajax afgelopen week tweemaal overtuigend van Roda JC won. "Het gaat om accenten die ook tijdens de wedstrijd kunnen worden gelegd door te schakelen, zoals we in Kroatië al deden."

"Het zou best kunnen dat we morgen met drie verdedigers spelen", zei De Boer tijdens de persconferentie "Maar dat systeem kan ook genuanceerd worden. In Zagreb speelden we met vier verdedigers, maar schoof er af en toe iemand door naar het middenveld. Zo konden zij daar niet aan het voetballen toekomen. Hun linksback komt veel op. Daar moet je ook rekening mee houden."


Trainer Frank de Boer: "Zagreb niet onderschatten" (Foto: Pro Shots)

Tegen Roda JC pakte het systeem met slechts drie verdediger (Vertonghen, Ooijer en Alderweireld) goed uit. "Ik heb toen gekozen voor duidelijkheid. Met vier verdedigers tegen twee spitsen hebben twee verdedigers geen man. Dat vereist veel communicatie, maar we zaten niet zo lekker in ons vel. Door vier middenvelders tegenover vier middenvelders te zetten, wordt het communiceren ook gemakkelijker."

"Alleen moeten de 'backs' opletten voor het geval de links- of rechtshalf een keer te laat is. Voor de spelers is het geen moeilijk systeem. Op buitenlandse jeugdtoernooien hebben ze er al vaak succes mee gehad", aldus De Boer. Een opsteker voor De Boer is de terugkeer van Miralem Sulejmani. De Servische aanvaller is weer helemaal fit, nadat hij de afgelopen twee duels met Roda JC miste vanwege een liesblessure. "Het voelt goed", liet Sulejmani weten.

De Boer is echter nog voorzichtig met de aanvaller en liet hem tijdens de training van vandaag nog niet veel voorzetten geven. "Want ik wilde hem nog niet te zwaar belasten”, legde de coach uit. "Maar hij is helemaal fit. Dat is een meevaller voor ons.” De Boer moet het woensdag wel stellen zonder Kolbeinn Sightórsson en Nicolai Boilesen. Zij komen pas na de winterstop weer in actie.