Tweeënhalf cel geëist voor misbruik door 'oom'

Redactie

Justitie in Arnhem heeft dinsdag drie jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist tegen een 42-jarige man uit Haaften die terechtstaat voor seksueel misbruik van twee nichtjes en een stiefkind. Ook eiste het OM verplicht reclasseringscontact en een schadevergoeding van enkele duizenden euro's.

Volgens justitie heeft de verdachte, Hendrikus O., tussen 2007 en 2009 meerdere keren ontucht gepleegd met twee nichtjes. Eerder al zou hij zich vergrepen hebben aan zijn stiefkind. Dat zou tussen 1993 en 1998 hebben plaatsgevonden.

Een van de slachtoffers verklaarde dat zij zes jaar oud was toen het misbruik begon. Het misbruik gebeurde onder meer tijdens logeerpartijtjes bij de verdachte thuis, maar ook tijdens een vakantie in Limburg.

De verdachte, die door de slachtoffers oom Hein werden genoemd, bekende tegenover de rechtbank in Arnhem de meisjes te hebben gestreeld, maar van ontucht was volgens hem geen sprake. Ook ontkent hij met een van de meisjes naar een pornofilm te hebben gekeken. O. stelde dat het om een tekenfilm ging. "Waarom ik het gedaan heb, weet ik niet. Ik denk dat het om de kick ging", zei O., die stelt de confrontatie met jonge meisjes tegenwoordig uit de weg te gaan. O. wordt momenteel behandeld.

De nichtjes lieten via een schriftelijke slachtofferverklaring weten regelmatig last te hebben gehad van nachtmerries. "Ik was nog maar een kind. Ik dacht hoort het zo?", schreef een van de slachtoffers. Ook zei het meisje bang te zijn voor wraak van O., nadat het misbruik aan het licht kwam. Het andere meisje verklaarde altijd bang te zijn geweest als ze bij O. ging logeren. "Het voelde nooit goed om bij Hein te zijn", zei ze.

De advocaat van O. wil niet dat zijn cliënt een celstraf krijgt opgelegd. Dat zou zijn behandeling alleen maar dwarsbomen. De raadsman pleit voor een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf.

De rechtbank in Arnhem doet 15 november uitspraak.